Zavařování

Léto vehementně klepe na dveře a s ním přichází i doba zavařování všelijakých plodů. Proto bychom se s Vámi rádi podělili o pár vyzkoušených receptů.

Jahodová marmeláda

Budeme potřebovat:

  • 1 kg jahod
  • 700 g cukru
  • 8 g kyseliny citronové
  • mixér
  • nádobu (rendlík nebo pánev) s co nejširším dnem
  • sítko
  • zavařovací sklenice s víčky
  • alkohol

Postup:

Omyjeme jahody a zbavíme je zelených lístečků a stopek. Dáme je do mísy a zasypme je polovinou cukru. Jahody rozmixujeme, ale necháme i nějaké větší kousky. Bude to vypadat jako jahodová omáčka, ze které se občas vynoří kousek jahody.
Scedíme celou směs přes cedník do kastrolu nebo do pánve. Čím větší plocha, tím lépe. Dužinu a části jahod zatím uschováme. Šťávu v kastrolu začneme vařit na středním plameni, cca po pěti minutách přidáme zbytek cukru. Rozmícháme a vaříme asi dalších deset minut (dohromady tedy 15 minut). Občas sebereme z povrchu pěnu.
Mezitím do připravených čistých sklenic nalijeme vařící vodu. Víčka potřeme alkoholem a necháme oschnout. Vařící marmeládu budeme plnit do nahřátých sklenic.
Směs v kastrolu se nám to za tu čtvrthodinku zkoncentruje, rozbublá a příjemně rozvoní. Ideální finální konzistenci poznáme podle toho, že když kápneme kapku směsi na studený talířek, tak ztuhne, krabatí se a jde skoro posouvat. Můžeme taky vycházet z toho, že se nám objem zredukuje asi o polovinu.
Ve finální fázi přidáme do kastrolku zbytek jahod a vaříme dohromady už jen pět minut. Chvíli před ukončením varu okyselíme kyselinou citronovou.
Teď už jen plnění. Není složité, ale dávejte si u něho pozor na vařící marmeládu. Podmínkou je vždy nahřátá sklenice, čistý okraj a suché víčko. Ještě vařící marmeládu plníme asi půl centimetru pod okraj a ihned pořádně uzavřeme víčkem. Okraj sklenice musí být čistý, takže pokud nám na něj směs při plnění kápla, otřeme jej. Po utažení víčka sklenici otočíme, položíme na víčko a necháme vychladnout.
Po vychladnutí zkontrolujeme, jestli se nám víčka tzv. chytla. To poznáme podle toho, že pokud mačkáme víčko uprostřed, tak by se nemělo nic dít, Pokud se však víčko prohýbá a lupe, je potřeba tuto konkrétní marmeládu spořádat přednostně, protože je ve sklenici vzduch a obsah se tedy rychleji kazí.
A máme hotovo. Už jen ochutnat.

Meruňková marmeláda

Budeme potřebovat:

  • 2 kg vypeckovaných meruněk
  • 600 g třtinového cukru
  • 20–25 g citrusového pektinu
  • kyselina citronová / citronová šťáva
  • alkohol
  • rendlík/hrnec
  • zavařovací sklenice s víčky
  • nůž
  • prkénko

Postup:

Meruňky nakrájíme na drobné kostičky, zasypeme cukrem, ale trošku si schováme. V ideálním případě necháme meruňky s cukrem odležet přes noc v chladu. Není to však nutné, ale bude potřeba delší tepelná úprava. (Přes noc se nám uvolní šťáva, kterou ve druhém případě potřebujeme z meruněk dostat ne sporáku.)
Meruňky s cukrem dáme na sporák a začneme vařit.
Mezi tím si vyvaříme sklenice a víčka, která po té ještě vypláchneme alkoholem.
V mističce smíchejte zbývajících 100g cukru a dobře jej promíchejte s pektinem, to zamezí následnému hrudkování pektinu v džemu. Protože pokud byste nasypali pektin přímo do horkého ovoce, okamžitě by se začaly tvořit velké cucky, které by byl problém rozpustit. Tedy tuto směs cukru přidejte do hrnce k ovoci, promíchejte a nechte 5 minut ještě povařit. Teď je ten správný čas přidat i citrónovou šťávu či kyselinu citrónovou. Na 1 kg ovoce postačí 1 lžička nebo šťáva z 1 citrónů. Nebo podle chuti.
Lžící občas při vaření promíchejte a seberte pěnu z povrchu.
Správnou konzistenci ověřte kápnutím na studený talířek. Pokud po vychladnutí tuhne, můžete plnit vyvařené sklenice. Pokud se Vám zdá být příliš řídká, přidejte trochu pektinu, nebo nechte chvíli odpařovat vodu.
Lijte vařící hmotu do sklenic, hrdlo sklenice musí být před zavíčkováním vždy čisté. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Po vychladnutí zkontrolujte, jestli se vám víčka tzv. chytla. To poznáte podle toho, že pokud mačkáte víčko uprostřed, tak by se nemělo nic dít, Pokud se však víčko prohýbá a lupe, je potřeba tuto konkrétní spořádat přednostně, protože je ve sklenici vzduch a obsah se tedy rychleji kazí.
A máte hotovo. Už jen ochutnat.