Krásy Česka s indickým sýrem

Tento rok se moc do ciziny nepodíváme, proto bychom Vám rádi poskytli několik tipů na výlety po České republice. Často si neuvědomujeme, že krásy naší vlasti jsou srovnatelné s cizinou, někdy i krásnější.

Nejprve je třeba položit si otázku – Proč lidé jezdí do zahraničí, když mají tolik krásy ve své zemi? Jedním z důvodů je, že chceme poznávat jiné kultury. Velkou roli v tom hraje i cizí jazyk, který obohacuje dané místo a navozuje nám příjemný pocit změny prostředí.

Kdybychom se vydali na sever Čech do Hřenska, kde jsou krásné soutěsky okolo řeky Kamenice, je možné zde absolvovat výlet na lodičce s výkladem od převozníka. Tyto soutěsky jsou podobné jako v Oregonu ve Spojených státech amerických. Také se zde nachází velký kaňon z pískovcových skal. Na skalách se díky nízkým teplotám daří horským rostlinám, i když je Hřensko nejníže položeným místem v České republice. Okolní skály z kaňonu vystupují stovky metrů nad hladinu řeky. Hřensko je hraniční obec národního parku České Švýcarsko, kde se nachází největší skalní most našeho kontinentu. Skalní most je nazýván Pravčická brána, vznikl bočním zvětráváním skalního ostrohu vybíhajícího z plošiny. Pravčickou bránu nalezneme na česko-německé hranici asi 20 km severně od Děčína, v nadmořské výšce 415 m. n. m. Je široká 26,5 metru, vysoká 16 metrů a její tloušťka je 7–8 metrů. Je nejvíce navštěvovaným místem v Českém Švýcarsku.

Kdybychom se z Českého Švýcarska vydali na východ, kousek od Jičína, narazili bychom na Prachovské skály. Tyto skály můžeme například zvolit místo návštěvy Zhangjiajie v Číně. Prachovské skály tvoří pískovcové město, které asi jako první turista navštívil rakouský císař František I. (1768–1835). Podle dochované pověsti se nechal pronést na nosítkách skalní soutěskou, která nato dostala název Císařská chodba. Díky vyvýšeným vyhlídkám můžeme vidět celý Český ráj jako na dlani. Prachovské skály jsou také vhodné pro horolezectví.

Pokud jste se třeba chystali do Portugalska podívat se na krásné kopečky s vinnou révou, můžete zavítat na nedaleké Litoměřicko. I zde se velmi hojně pěstuje vinná réva a můžete nakouknout do některých z malých dobrých vináren a zpříjemnit si výlet.

A pokud byste si z domácí nabídky nevybrali a přesto chtěli býti světoví, rádi Vám prozradíme jednoduchý recept na indický sýr. Budete potřebovat jeden litr plnotučného mléka, půl lžičky kyseliny citronové rozmíchané s dvěma lžičkami vody, nebo můžete použít čtyři lžičky citronové šťávy. (My však doporučujeme alespoň jednu lžičku kyseliny citronové. Můžete vždy přidat více, podle toho jak moc se mléko srazí. Také lze využít ocet, ten je ale složitější pro přípravu.) Kdo má rád výraznější chutě, může ochutit sýr solí nebo různými bylinkami.

Dáme ohřát mléko na cca 30 stupňů, poté přidáme kyselinu citronovou, mícháme, postupně přidáváme bylinky se solí a můžeme přidat i nějaké ochucovadlo (chilli, pepř, papriku) nebo necháme pouze osolené. Mícháme, dokud se mléko nesrazí. Necháme cca deset minut odležet a nakonec celý obsah přecedíme přes síto. Sýr, který se zachytil v sítu necháme okapat a nakonec ho přes noc vychladíme v chladničce. Další den ho můžeme servírovat s pečivem nebo ho lze přidat například do kuskusu s jogurtem.

Ať již zvolíte výlet, nebo sýr, přejeme Vám krásný zážitek!

Zdroje

Rate this post

Napište odpověď