Naše zelenina v zahradě i na balkoně

Pokaždé když člověk potřebuje něco k snědku, ať už to je máslo nebo okurka dojde si nakoupit do obchodu poblíž svého domu. V lepším případě na trh. Ale ještě efektivnější a levnější je, alespoň si zkusit doma část tohoto nákupu vypěstovat.

Když se doma podívám na obal od zeleniny, většinou se dočtu jako zemi původu Španělsko, Itálii nebo obecně EU. Jediné, co mi hlavou proběhne, je myšlenka na celou tu zbytečnou cestu kterou muselo tohle rajče projít, než se dostalo až ke mně.Pěstováním vlastní zeleniny můžeme ovlivnit svou uhlíkovou stopu, protože si nebudeme kupovat potraviny ze vzdálených koutů světa. Přesto že doma každý nemá zahradu, může se pokusit vypěstovat na svém balkonu alespoň některé druhy zeleniny, jako je například okurka, rajče, salát, ředkvičky, fazole, hrášek nebo cuketa.

JAK ZAČÍT S PĚSTOVÁNÍM

Nejvhodnější dobou pro pěstování zeleniny je začátek března až konec června. Vhodná zelenina se nechá vyklíčit na mokré vatě a následně se zasadí do menších květináčů nebo přímo do konečných větších květináčů.

zdroj: Gardenie, Nohel Garden a.s.
Okurka nakládačka hruboostná

Nakládané okurky potřebují nějaké zábradlí nebo železný plůtek, po kterém se mohou plazit. Doba pro výsadbu je květen či červen, mohou se umístit i ven.

Podobně tak hrášek a fazole potřebují provázek nebo tyč, u které budou růst. Pro ně je výsadba dobrá od února až do července. Salát můžeme vysázet pod fazole a mít tak dvě zeleniny v jednom květináči. Jeho výsadba je od února do června.

zdroj: MoravoSeed, Moravoseed CZ a.s.
Rajče keříčkové balkónové

Rajčata lze dát do dalšího květináče ale u nich je nutné dávat pozor a nelít jim vodu na listy–mají tendenci plesnivět. S ostatní zeleninou si moc nerozumí, proto je lepší je mít v jiném květináči a nemíchat je. Semínka se dávají u normálních rajčat klíčit od dubna do května a cherry rajčata od května do června.

Hlavní je rostliny zalévat nejlépe každý den. Potom vám může vyrůst kvalitní a chutná zelenina. 

Jedním z důvodů, proč si pěstovat doma vlastní zeleninu je, že není chemicky ošetřovaná a do těla se vám nedostanou chemikálie, o kterých nevíte. Budete mít jistotu s kvalitou zeleniny a jejím původem.

Napište odpověď